Vandra

Markerna runt Sätra Bruks Herrgård lämpar sig väl för vandring och cykling. Lederna Bävern och Svanen följer Edsåns lugna flöde genom det lummiga landskapet och tar dig förbi de många spåren av bruksepoken.

Bävern

Den 7 km långa rundslingan följer båda sidor av Edsån mellan Sätra och Edet. Leden är markerad medsols med en siluett av en bäver i brun färg. Vandringen är mycket lätt då du följer enkla och lågtrafikerade vägar i ett nästan plant landskap. Längs leden finns ett flertal rastplatser med parkering, grillplats, sittbänk och soptunna. Vid Säter finns informationstavlor som berättar om den gamla bruksmiljön. Lämplig startpunkt är Sätra respektive Edet.

Svanen

Den 1,5 km långa rundslingan följer båda sidor av Edsån vid Sätra och Nolkvarn. Leden är markerad medsols med en siluett av en svan i vit färg. Vandringen är mycket lätt då du följer enkla och lågtrafikerade vägar i ett nästan plant landskap. Lämplig startpunkt är Sätra.

Strömstaren

På den 1,8 km långa rundslingan promenerar ni på klippta gångvägar som följer Herrgårdsdammens strandkanter. Vackra hållplatser under denna vandring är lusthuset, som blickar ner över sjön Viken, och faunapassagen som binder samman Herrgårdsdammen och Viken. Vid denna faunapassage har ni, om turen är på er sida, möjlighet att se strömstaren sitta på stenarna och speja ut över forsen.

Om Tiveden

I hjärtat av Sverige, mitt emellan Göteborg och Stockholm, ligger skogsriket Tiveden. Ett stenkast från trängsel, buller och stress breder tystnaden och lugnet ut sig i ett av Sveriges sydligaste urskogsområden.

Tivedens natur är vild, vacker och väldigt varierad. Det starkt kuperade landskapet ger ett storslaget och mäktigt intryck – kristallklara skogssjöar, jättelika flyttblock, djupa sprickor, hisnande utsiktsplatser och vidsträckta badstränder. Fagertärns unika röda näckrosor lockar folk från när och fjärran under blomningen.

www.tiveden.se

Tiveden nationalpark

Tivedens nationalpark är en av Sveriges vackraste. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider.

"Våra rum är alla unika och erbjuder olika upplevelser. Ljusa, fräscha och rymliga rum med sköna sängar."Personalen, Sätra Bruks Herrgård