Köksmästaren har ordet

 

 

Mitt namn är Matthias Lagerqvist och jag är köksmästare på Sätra Bruks Herrgård.

För mig är det ganska enkelt egentligen. Sätra Bruk erbjuder den absolut roligaste matlagningen jag vet. Man får möjlighet att skapa någonting unikt just för dagen eftersom det inte finns någon förbestämd meny. I kombination med skogen och vattnet utanför fönstret kan det inte bli bättre!

Kocken

Med 27 års erfarenhet i yrket från såväl restaurang som storkök, vet jag att maten och drycken och kombinationen av dessa är en av de viktigaste sakerna för att din upplevelse som gäst hos oss ska bli lyckad. Jag vill också tro att det bidrar till bra kurser och konferenser.

För mig är det viktigt att all mat är lagad från grunden, samtidigt som jag gillar experimentell matlagning. Jag vill gärna tillföra nya garnityrer och tekniker, och det gäller allt som serveras, hela vägen från brödet innan förrätten till efterrätterna. Min vision är att jag alltid ska kunna förnya och förbättra köket på Sätra!

Råvarorna är det viktigaste för att lyckas med matlagningen. Köket har en viltprofil och jag arbetar så mycket som möjligt med närproducerade råvaror t.ex. är älgen från våra egna marker och fisken från våra egna vatten. Våra egna odlade örter förhöjer smaken och är en fröjd för ögat. Vi försöker också årstidsanpassa vår mat, vilket ökar möjligheten för närproducerat.

 

IMG_7729I köket på Sätra Bruks Herrgård är utgångspunkten alltid vårt stora engagemang, kunskap och lust att ge smakupplevelser utöver det vanliga.

I slutet av 80-talet jobbade jag som fiskeguide i Tiveden, och då hjälpte jag också till i en restaurang. Det var nog då som jag förstod att matlagning skulle bli mitt yrke. Och när jag väl har bestämt mig för något, då kan jag ”nörda” in mig rätt rejält! Jag kunde gå upp klockan tre på natten och för att testa olika nya matidéer. Det blev kanske inte alltid så bra… men jag lärde mig mycket.

 

Tidigare i mitt liv jagade jag en del, men fisket har jag med mig fortfarande. Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Bäst gillar jag Aborre och Gös, så det kommer det finnas mycket av på Sätra.

Och sist men inte minst  –  kom gärna och prata mat med mig när du är på Sätra. Det är bara stimulerande!

Varmt välkommen!

Utbildningar: Kockutbildningar i Karlskoga och Örebro

Yrkeserfarenhet: Restaurangansvarig för Måltidens hus Grythyttan, Kökschef Idas Brygga i Karlsborg

""Maten är en av de viktigaste sakerna för att din upplevelse som gäst ska bli lyckad""Matthias Lagerqvist, köksmästare på Sätra Bruks Herrgård